RSS

Kenape? Salah ke? Tak leh ke?


Perjalanan jauh untuk dapatkan juadah berbuka puasa hari ( yang dekat ade,tak nak pegi) menyebabkan aku dan teman-teman seolah tak terdaya,perutku berkeroncongan pelbagai irama,badan ku dibasahi peluh kalo kesat siap beleh perah lagi,kaki ku yang comey ( ayat asma=P) kekebasan..ohhh cepat la sampai umah.aku dah tak tahan.bus dah tersediaa ada, bile-bile masa akan bertolak ke kolej kediaman. Tapi aku n da geng wat dekkk je..tersadai di bangku bus stop dalam usaha untuk menghilangkan segala keletiahan yang membelenggu diri setiap daripada kami. Tetibe tersengeh-sengeh sesame sendiri.entah pep e la bebudak ni.

Tetibe semangat mula timbul,membuak-buak, berkobar-kobar. Kami terus melangkah degan gagahnya ke dalam bus. Cepat-cepat aku ambik seat yang kat depan-depan. Ye ah nanti sampi leh cepat-cepat kuar. Lame la jugak tunggu bus ni nak gerak. Sempat-sempat lagi termenung tegok suasana kat campus ni dalam otak ni bergelodak.macam-macam yang difikirkan…dibayangkan..027 Pictures, Images and Photos

Tetiba pak cik driver bus, naik dan menganggu gugat aku pnyer lamunan. Eh, macam tak pernah nampak pon pak cik ni. Pak cik driver baru kot. Aku begitu asyik memerhatikan kelakukan pakcik ni.~aku memang jenis suke perhatian gelagat manusia..hehe~.pak cik try nak start dan nak gerakkan bus ni. Tapi macam xleh nak gerak.. pak cik ni terus berusaha dan berusaha and then die cam dah malas nak try. Die terus turun n mintak sorang driver yang dikire agak expert ajar dia cara-cara yang betul untuk handel bus ni. Akhirnya bus ni leh gerak.yoshhh..pak cik driver boleh! Yakin boleh!070 Pictures, Images and Photos

Begitu la kite, belajar dan terus belajar. Kite tak tahu,tanye la orang. Jangan jadi ‘bodoh sombong’,berlagak semua bende kite tahu. Dan satu lagi, aku banyak perhatikan sesetengah golongan masyarakat begitu memandang serong kepada golongan yang mahu belajar. Contoh : dulu, after SPM aku penah je jadi cashier kat satu kedai runcit. First-first ke je memang banyak bende tak tahu. Kedudukan baragan jualan, harga barangan, dan tekan mesin kire-kire tu pon punyer la terketar-ketar.lembap mcm siput. Sekali sorang mak cik datang terus tanye –tanye aku bende ni kat bende tu kat ne..bende ni ade tak bende tu ada tak. Aku punyer la gelabah biawak ( bayangkan camne biawak gelabah) tak tau? cube buat research. Aku pon terus cari-cari,terkapai-kapai. Mak cik terus sound, “eh takkan tuan kedai sendiri tak tahu" aku sengeh jer.

Pastu time nak bayar pulak, aku buat hal.tersilap tekan misen kire-kire tu.nampak macam terheygeh-heygeh plak aku ni.muke makcik tu macam dah berubah dah, mungkin kesan kelembapan diri ku ini.hekhek. sekali lagi mak cik tu sound "beleh tak cepat cikit". Mase tu aku terus cakap "maaf mak cik,saye orang baru, tak biase lagi.arini hari first kerja”. “ hermmm..patut pon” jawab makcik tu semacam tak berpuas hati dengan service yang aku berikan. Pegi la mak cik nak buat laporan kat persatuan pengguna ke,balai polis ke,kat bomba ke,jpa3 ke, kementerian ke. saya tak leh buat ape.saya budak baru belajar mak cik..saya akan terus belajar.uhu024 Pictures, Images and Photos

Kenape kite perlu pandang rendah kepada mereka yang ingin belajar. Berikan mereka peluang untuk mencuba. "ish..kenape lembap sangat kete depan ni gerak nak belok pon teragak-agak. Dah tau tak pandai drive tak yah drive la.”..boleh tak kite tukar kepada 001 Pictures, Images and Photos"driver kete ni mesti baru pass licence ni, tak pe, biar die belajar” kenape? Tak leh ke kite berfikiran secara positive.berikan peluang kepada mereka yang hendak belajar. Kite bukan lahir tu memang dah siap-siap pandai segala bende. Kite kene belajar. Lain la mereka yang memang gifted, yang memang telah pandai sejak azali lagi.


waaa apakah bende ini..menarik tertarik memang da bong

Seperti juga kanak-kanak, kite tak leh seratus peratus membantah apa yang mereka ingin lakukan. ni tak leh,tu tak leh..abes apa yang boleh? 064 Pictures, Images and Photos Biarkan mereka buat ape yang mereka nak buat selagi tak membahayakan mereka. Sebagai contoh. Kite tengah syok syok iron baju, tibe datang menyebok nak tolong iron."panassssss…jangan main.pegi jauh jauh!". Semakin dilarang, semakin dekat plak budak ni datang. Mugkin dalam benaknye terfikir, apakah itu panas? Bagaimana rasanye panas? Masam..masim..manis..pahit..cam gule-gule ker? Macam ais-krim ke?..sow,kasi je die pegang (jagan la kasi pegang kat iron tu,kasi pegang kat iorn board tu pon dah cukup).nah ambik ko.rasakan.apakah itu PANAS. Sure-sure pas ni dah tak datang dekat dah.siap-siap bagi peringatan kat kiter lagi.panas tu..panas tu ~terima kasih keran mengigati diriku yang alpha ini~ budak-budak pon pandai bagi nasihat.huhu.tapi kalo budak nak terjun bangunan 10 tingkat jangan la dibiorkan. Kang tak pasal-pasal menyambut seruan Ilahi budak tu.hehehe.tu la. Nak belajar, kene explore…explore race.

Tu jer ler aku nak kongsi. Oleh itu, teruskan belajar sehingga ke liang lahat dan bantulah mereka yang ingin belajar jangan hanya reti mengomen je.boleh kan. Same-same la kite membantu antara kite.nobody iz perfect okey!

sebut perkataan perfect ni, tetibe aku teringat satu lagu yang aku suke satu masa dahulu.ni ambik ni.leh cungkil kembali memori daun pisang lemak manis:

Hey Dad look at me
Think back and talk to me
Did I grow up according
To plan?
Do you think I’m wasting
My time doing things I
Wanna do?
But it hurts when you
Disapprove all along


And now I try hard to make it
I just want to make you proud
I’m never gonna be good
Enough for you
I can’t pretend that
I’m alright
And you can’t change me


‘Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I’m sorry
I can’t be Perfect
Now it’s just too late
And we can’t go back
I’m sorry
I can’t be Perfect


I try not to think
About the pain I feel inside
Did you know you used to be
My hero?
All the days
You spent with me
Now seem so far away
And it feels like you don’t
Care anymore


And now I try hard to make it
I just want to make you proud
I’m never gonna be good
Enough for you
I can’t stand another fight
And nothing’ alright


‘Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I’m sorry
I can’t be Perfect
Now it’s just too late
And we can’t go back
I’m sorry
I can’t be Perfect


Nothing’s gonna change
The things that you said
Nothing’s gonna make this
Right again
Please don’t turn your back
I can’t believe it’s hard
Just to talk to you
But you don’t understand


6 comments:

a.n.n.a said...

eh..g nga saim hok comey tu ko bazar marin?? kim sale dio deh..ehehehe

K E M E Y said...
This comment has been removed by the author.
K E M E Y said...
This comment has been removed by the author.
K E M E Y said...

cm mane perasaan anda jika anda tengah bawak kete...n then..kete depan tu slow..dah la kita lewat dah nk naik bus..msti cikgu eniey cakap...apa la driver ni..lembab nk ma@#*s...btul tak???huhuhuhu...

cekgu Eniey said...

insyaAllah..wak mano so tahu wak comey tus..sero po kaki dio jah comey..ahahah

cekgu Eniey said...

hola..hola..yolow la.encik kemey kite la betul nyerr..ambik ambik free je.xyoh byr